نورپردازی و سرنوشت انسان چه ارتباطی با هم دارند؟

نور پردازی و سرنوشت انسان به هم پیوند خورده اند.
نورپردازی و سرنوشت انسان را در این مقاله مورد بحث قرار می دهم. برخلاف تصور بسیاری از افراد که فکر می کنند نورپردازی یک کار لوکس و پر هزینه است و ویژه پروژه‌های خاص و افراد پولدار است، اما واقعیت چیز دیگری ست!!!

نورپردازی و سرنوشت انسان: گیرنده های نوری چشم انسان

هر انسان سالم در چشم خود ۵ مدل گیرنده نوری دارد:

یک نوع سلول میله ای، سه نوع سلول مخروطی و یک نوع سلول گانگلیون.

سلول های میله ای وظیفه تشخیص شدت نور و دیدن در تاریکی را بر عهده دارند.

سلول های مخروطی وظیفه تشخیص رنگ ها و دیدن در روشنایی را برعهده دارند.

سلولی که بر سرنوشت انسان اثر می گذارد سلول نوع پنجم یعنی سلول گانگلیون است.

نورپردازی و سرنوشت انسان
گیرنده های نوری پنج گانه چشم

نورپردازی و سرنوشت انسان: مقاله جنجالی

در سال ۲۰۰۲ آقای دیوید بیرسون از دانشگاه براون آمریکا با انتشار مقاله ای دنیای نور پردازی را متحول کرد.

وی در مقاله خود از کشف سلول های گانگلیونی پرده ‌برداشت و بیان کرد که این سلول های گانگلیونی، ترشح دو هورمون مهم (به نام های هورمون ملاتونین و کورتیزول) در بدن انسان را، مدیریت می کنند. اولین بار این دانشمند ثابت کرد که نورپردازی و سرنوشت انسان به هم وابسته هستند!!

نورپردازی و سرنوشت انسان: هورمون های سرنوشت ساز

هورمون های ملاتونین و کورتیزول تحت فرمان سلول های گانگلیونی داخل چشم ترشح می‌شوند.

هورمون ملاتونین از غده پینه آل مغز ترشح می شود و به هورمون خواب معروف است. وقتی که هورمون ملاتونین ترشح می شود انسان خواب آلود شده و به خواب نیاز پیدا می کند.

هورمون کورتیزول به هورمون انرژی معروف است و از غدد آدرنال واقع در روی کلیه ها ترشح می شود.

ترشح هورمون کورتیزول سبب افزایش ضربان قلب، افزایش دمای بدن، هوشیاری، تحرک و در نتیجه افزایش سطح انرژی بدن می شود.

نورپردازی و سرنوشت انسان
غدد پینه آل و آدرنال و ترشح هورمون ها

نورپردازی و سرنوشت انسان:سلول های گانگلیون

دانشمندان با آزمایشات و تحقیقات فراوان متوجه شده‌اند که سلول های گانگلیون چشم، به طول موج های آبی موجود در نور سفید(طول موج 480 نانومتر) حساس هستند؛

یعنی هر چه طول موج های آبی بیشتری به این سلول ها برسد بیشتر تحریک می شوند.

تحریک زیاد سلول های گانگلیون به واسطه طول موج های آبی نور سفید، سبب کاهش تولید هورمون ملاتونین (هورمون خواب) و افزایش تولید هورمون کورتیزول (هورمون انرژی) می شود و در نتیجه سطح انرژی وهوشیاری فرد افزایش می یابد.

با کاهش تحریک سلولهای گانگلیونی، هورمون ملاتونین (هورمون خواب) ترشح شده و هورمون کورتیزول دیگر ترشح نمی شود در نتیجه فرد خواب آلود شده و نیاز به خواب پیدا می کند.

نورپردازی و سرنوشت انسان
وجود طول موج های آبی در نور سفید

 نورپردازی و سرنوشت انسان: عذر موجه

با توجه به اینکه امروزه اکثر انسان ها، به ناچار، در محیط های سربسته حضور دارند و از نور خورشید نسبتاً به دور هستند، این موضوع سبب می‌شود تا ترشح هورمون‌های ملاتونین و کورتیزول در بدن آنها وابسته به نور چراغ ها و لامپ های محیط باشد و کیفیت نور چراغ ها و لامپ ها تعیین کننده سطح انرژی و ساعت بیولوژیک بدن آنها شود؛ لذا می توان با انتخاب صحیح دمای رنگ نور، تکنولوژی ساخت و… چراغ ها و لامپ ها، میزان انرژی و خواب آلودگی افراد را تعیین کرد و بر سرنوشت آنها اثر مستقیم گذاشت. نورپردازی و سرنوشت انسان به هم گره خورده اند!!

نورپردازی و سرنوشت انسان: ساعت بیولوژیک بدن

اگر شب ها دیر به خواب می روید و خواب با کیفیتی ندارید و یا صبح ها به زحمت از خواب بیدار می شوید و احساس کوفتگی و خستگی دارید و انرژی کافی را برای آغاز روز خود ندارید؛

یکی از علت های این اتفاقات می‌تواند برهم خوردن ساعت بیولوژیک بدن شما به واسطه نور نامناسب محل کار و زندگی شما باشد که برای حل آن باید با یک طراح نورپردازی مشورت کنید.

لازم به ذکر است که نور صفحات نمایشگر، از جمله تلفن های همراه نیز که تا دیر وقت و حتی در رختخواب استفاده می شوند، اثر بسیار نامطلوبی بر ترشح هورمون ملاتونین می گذارند و باعث سرکوب ترشح این هورمون حیاتی می شوند.

نورپردازی و سرنوشت انسان
خواب آلودگی و سطح پایین انرژی بدن

نتیجه گیری

سطح انرژی بدن و همچنین میزان خواب آلودگی فرد، به میزان موجود بودن طول موج های آبی نور سفید وابسته است. انرژی روزانه بدن و همچنین ساعت خواب انسان بر سرنوشت وی اثر مستقیم می‌گذارد.

انتخاب و به کارگیری چراغ ها و لامپ های صحیح و مناسب که در محیط های امروزی مرسوم هستند و به شدت بر میزان انرژی و میزان خواب آلودگی افراد تاثیر می گذارند و می توانند سرنوشت افراد را تعیین کنند.

اینجاست که نورپردازی و سرنوشت انسان به هم گره می خورند!!

 

نویسنده : سعید صادقیان

 

ممنون که این مقاله را مطالعه نمودید! به پاس قدر دانی از شما، هر گونه سوالی راجع به این مقاله را در زیر عنوان کنید تا نهایتا پس از یک روز پاسخ دهیم

دیدگاهتان را بنویسید