نورپردازی سقف، راهکارهای آن + فیلم آموزشی

نورپردازی سقف اولین ایده ای است که احتمالا به ذهن همه ما خطور کند، اما آیا نورپردازی فقط معطوف به سقف می شود؟

طراحی سقف هر فضا در ابتدا به کاربری آن فضا وابسته است این یعنی طراحی سقف در پذیرایی، اتاق خواب، حمام و غیره متناسب با کاربری آنها متفاوت است.

طراحی سقف به سبک معماری ، محدودیت های فضا و بودجه و همچنین سلیقه طراح و کارفرما بستگی دارد.

یکی از مهم ترین مسائلی که باید در هنگام طراحی به آن دقت داشت، محل نصب و چگونگی نصب چراغ ها است.

امروزه به واسطه تنوع زیاد در محصولات روشنایی، یک طراح داخلی باید به این نکته توجه داشت باشد که می خواهد از چه نوع چراغی استفاده کند زیرا این موضوع در جزییات طراحی سقف بسیار تاثیر گذار است.

بسیاری از طراحان داخلی بدون توجه به نورپردازی سقف، اقدام به طراحی سقف می کنند که این موضوع در هنگام طراحی نورپردازی خود را به صورت یک عارضه و مشکل نشان می دهد.

این موضوع مانند این است که بدون در نظر گرفتن محل نگهداری خودرو اقدام به خرید آن کنید.پس قبل از طراحی سقف به فکر نورپردازی سقف و چراغ های آن باشید!!!

نورپردازی سقف های کوتاه

امروزه اکثر محل های مسکونی را آپارتمان ها تشکیل داده اند. آپارتمان ها عمدتا سقف های کوتاه که نهایتا تا 3 متر هستند، دارند.

نورپردازی سقف های کوتاه می تواند به طرق مختلف انجام شود اما اگر بخواهیم دید تخصصی به موضوع داشته باشیم می توانیم با به کارگیری تکنیک های نورپردازی نه تنها مشکل کوتاهی سقف را حذف کنیم بلکه فضای خود را نیز وسعت ببخشیم.

یکی از تکنیک هایی که به ما در این باره کمک می کند، تکنیک وال واشینگ می باشد.

در تکنیک وال واشینگ چراغ های تخصصی را به کار می گیریم تا تابش نور آنها دیوار هایمان را روشن کنند. با این کار نور عمومی فضا به واسطه بازتابش نور از دیوار تامین می شود و آسایش بصری خوبی را به ارمغان می آورد و همچنین نور تابیده شده به دیوارها حس وسعت را در فضا ایجاد می کند.

نورپردازی سقف کوتاه
تکنیک وال واشینگ برای سقف های کوتاه

نورپردازی سقف های کلیک

با دیدن سقف های کلیک، اولین چراغی که برای نورپردازی سقف، به ذهن ما خطور می کند، چراغ های 60*60 هستند.

در اینجا یک سوال از شما می پرسم: آیا برای سقف های کلیک فقط باید از چراغ های 60*60 استفاده کنیم؟

جواب شما را نمی دانم اما جواب بنده قطعا خیر است.

یک غلط مصطلحی که در بین اصحاب نورپردازی، معماری و برق ایجاد شده است همین موضوع بالاست یعنی سقف کلیک = چراغ 60*60

در شکل زیر چند مدل چراغ 60*60 را می بینید.

نورپردازی سقف و چراغ 60*60
دو نمونه چراغ 60 *60

 

اگر دیدگاه تخصصی نورپردازی را نسبت به این موضوع بخواهید باید عرض کنم که اکثر چراغ های 60*60 ال ای دی موجود در بازار از لحاظ فنی، جایگاه مناسبی ندارند یعنی آسایش بصری مخاطب را از بین می برند.

برای رفع این مشکل باید متناسب با کاربری، محدودیت ها، سبک معماری، بودجه کارفرما، سلیقه طراح و چراغ های موجود در بازار از چراغ های بهتری که درخشندگی آنها کنترل شده است استفاده نمود.

چند نمونه از چراغ هایی که درخشندگی آنها کنترل شده و آسایش بصری را به همراه دارند را در شکل زیر می بینید.

نورپردازی سقف کلیک
چراغ هایی با درخشندگی کنترل شده

نورپردازی سقف های بلند

برای نورپردازی سقف هایی که بلند هستند، نسخه از پیش پیچیده شده ای وجود ندارد. ما باید برای انتخاب چراغ، متناسب با لایه نورپردازی مد نظر اقدا کنیم، یعنی ببینیم برای کدامیک از لایه های نورپردازی چراغ می خواهیم سپس اقدام به انتخاب چراغ مناسب کنیم.

تنها نکته ای که برای نورپردازی سقف های بلند باید ذکر کنم این است که به تعمیر و نگهداری چراغ ها توجه ویژه نمایید یعنی از چراغ های باکیفیت و مرغوب استفاده نمایید تا هزینه های جاری پروژه و خطرات تعویض چراغ را به حداقل برسانید.

نورپردازی سقف بدون کناف

نورپردازی سقف بدون کناف که معمولا گچ یا بتن است، دشوارتر از نورپردازی سقف کناف می باشد به همین منظور در هنگام طراحی باید به این موضوع دقت کافی نمود و کارفرما را از این موضوع مطلع ساخت.

برای جاگذاری چراغ های توکار در سقف های گچی معمولا از فریم های فلزی که در هنگام گچکاری نصب می شود، استفاده می گردد.

فریم های فلزی را باید در جای خود محکم نمود تا در هنگام بهره برداری از پروژه و تعمیر و نگهداری چراغ ها، دور آنها ترک نخورد و سقف را نازیبا نگرداند.

نورپردازی سقف و فریم فلزی توکار
فریم فلزی توکار

نورپردازی سقف با هالوژن

کلیشه ای ترین کاری که برای نورپردازی سقف انجام داد، نورپردازی سقف با هالوژن است. البته ذکر این نکته الزامی است که هالوژن، کلمه نادرستی است که برای چراغ های سقفی توکار استفاده می شود. در واقع هالوژن عناصری در جدول مندلیف هستند مانندکلر، برم و ید که به لامپ های تنگستن اضافه می کردند تا مشخصات فنی آن ارتقا یابد. پس به جای هالوژن بهتر است بگوییم چراغ سقفی توکار.

ایراد بزرگی که که در نورپردازی سقف با چراغ سقفی توکار میبینم این است که از چراغ های کوچک به تعداد زیاد در یک سقف استفاده می شود که این کار سقف را تبدیل به آبکش می کند و سقف مثل پنیر لیقوان می شود.

نتیجه شلوغی سقف، اغتشاش بصری و تاثیر منفی بر روان آدمی است. به جای استفاده از چراغ های سقفی توکار کوچک و کم توان با یک طراحی نورپردازی مناسب می توان از شلوغی سقف جلوگیری کرد.

چراغ ذوب شونده

بنده در ورک شاپ های آموزشی به علاقه مندان متذکر می شوم که از 5 لایه مختلف نورپردازی غافل نشوند و همچنین نور فضا را فقط معطوف به سقف نکنند.

در دنیا، امروزه سقف ها را بسیار ساده و دلنشین طراحی می کنند زیرا سقف های شلوغ باعث اغتشاش بصری می شود و تاثیر نامطلوبی بر روان انسان دارد.

با توجه به تنوع بسیار زیاد چراغ ها و خلاقیت بی انتهای انسان می توان به گونه ای از چراغ ها کمک گرفت که بتوانند رسالت اصلیشان را ایفا کنند و باعث بر هم زدن آسایش مخاطب نشوند.

امروزه چراغ هایی وجود دارند که در سقف ذوب می شوند!!!

یعنی بدنه چراغ به خوبی با سقف همخوانی دارد و با سقف یکپارچه می شود. نمونه از این این چراغ را در کلیپ زیر مشاهده می کنید.

نتیجه گیری

می توان با بهره گیری از چراغ های جدید که هارمونی و هماهنگی خوبی با سقف ایجاد می کنند از شلوغی سقف جلوگیری کرد.

الزاما نباید برای سقف های کلیک از چراغ های 60*60 استفاده نمود. با استفاده از خلاقیت و تفکر طراحی می توان از چراغ ها به خوبی کمک گرفت به شرط اینکه از قبل به فکر آنها باشیم!!!

نورپردازی سقف
نمونه مطلوب نورپردازی سقف

 

نورپردازی سقف
نمونه نا مطلوب نورپردازی سقف

 

نویسنده : سعید صادقیان

 

ممنون که این مقاله را مطالعه نمودید! به پاس قدر دانی از شما، هر گونه سوالی راجع به این مقاله را در زیر عنوان کنید تا نهایتا پس از یک روز پاسخ دهیم

دیدگاهتان را بنویسید