ضریب بازتابش، راز فراموش شده در نورپردازی+ فیلم آموزشی

ضریب بازتابش معجزه می کند!!!

در این مقاله قصد داریم به اهمیت و تاثیر ضریب بازتابش متریال های استفاده شده در یک فضا بر میزان درخشندگی آن فضا بپردازیم و از نقش کلیدی طراح معماری در میزان درخشندگی اجزای فضا پرده برداریم.

درخشندگی

در مقاله درخشندگی به تعریف نسبتاً کامل درخشندگی پرداختیم که پیشنهاد می کنیم حتما آن را بخوانید اما برای یادآوری تعریف درخشندگی این است:

” مقدارشدت نوری که از یک متر مربع یک سطح به چشم ما می‌رسد را درخشندگی آن سطح گویند “

نقش ضریب بازتابش

این فرمول را به خاطر بسپارید:    L=ρ*E/π

این فرمول باید در  DNA  شما بنشیند و نگرش شما را نسبت به درخشندگی اصلاح و یا تکمیل کند در این فرمول  L  همان میزان درخشندگی سطح است. 𝝆 ضریب بازتابش سطح و  E میزان شدت روشنایی ایجاد شده بر روی آن سطح،  π هم همان عدد ثابت 3.14 می باشد.

این فرمول می‌تواند بسیاری از چالشهای طراحی نورپردازی را حل کند در واقع این فرمول به زبان ساده به ما می گوید که درخشندگی یک سطح با شدت روشنایی روی آن سطح و ضریب بازتابش آن سطح نسبت مستقیم دارد.

درک عمیق تر 

فرض کنید یک اجاق گاز داریم.  این اجاق گاز یک شعله آتش به ما می‌دهد. میزان شعله این آتش توسط یک ولوم کنترل می شود. میزان گاز ورودی به این اجاق گازهم توسط یک شیر کنترل می شود.

ضریب بازتابش در نورپردازی
تشبیه درخشندگی به شعله آتش اجاق گاز

اگر درخشندگی را به شعله آتش، ضریب بازتابش را به ولوم و شدت روشنایی را به شیر گاز ورودی تشبیه کنیم متوجه خواهیم شد که میزان شعله آتش توسط دو کنترل کننده یعنی ولوم و شیر گاز ورودی تعیین خواهد شد به عبارتی میزان درخشندگی یک  سطح هم ، توسط میزان شدت روشنایی و ضریب بازتابش آن سطح تعیین می‌شود.

تاثیر ضریب بازتابش

اگر بخواهیم یک سطح ( مثلاً یک پوستر دیواری)  بیشترین درخشندگی و در نتیجه بیشترین جذابیت بصری را داشته باشد باید میزان دو آیتم ذکر شده حداکثر باشد یعنی شدت روشنایی و ضریب بازتابش بالاترین مقدار را داشته باشند.

به عبارتی برای داشتن حداکثر شعله آتش باید ولوم و شیر گاز ورودی در حداکثر میزان خود باشند اما باید در نظر داشته باشیم که درخشندگی زیاد ما را در دام خیرگی می اندازد که باعث تاثیر منفی در نتیجه کار خواهد شد پس در انتخاب میزان شدت روشنایی و ضریب بازتابش سطح، باید دقت فراوان به خرج داد.

 نقش طراح معماری

طراح معماری که نوع و جنس متریال های به کار رفته در فضا را تعیین می‌کند، نقش کلیدی در تعیین میزان درخشندگی یک سطح دارد.

به عبارت ساده‌تر، تعیین و انتخاب ضریب بازتابش سطوح که معمولا در اختیار طراح معماری است و چون ضریب بازتابش سطح یکی از دو پارامتر اثرگذار در میزان درخشندگی است پس انتخاب صحیح این پارامتر توسط طراح معماری نقش اساسی در موفقیت نورپردازی یک پروژه معماری دارد.

تاثیر ضریب بازتابش در نورپردازی
ضریب بازتابش مناسب و نامناسب متریال کف

ذکر این نکته هم لازم است که ایجاد شدت روشنایی مناسب وظیفه یک طراح حرفه ای نورپردازی است.

ضریب بازتابش، چراغ دوم

به علت اهمیت اثر ضریب بازتابش سطوح در نتیجه یک سیستم روشنایی و نورپردازی یک فضا معتقدیم که:

” سطوح یک فضا به منزله منابع ثانویه نور عمل می کنند “

یعنی طراح نورپردازی با طراحی سیستم روشنایی و نورپردازی اقدام به روشن کردن فضا می کند و طراح معماری با انتخاب صحیح ضریب بازتابش متریال ها که به عنوان منابع ثانویه نور در نظر گرفته می شود، به تکمیل طراحی سیستم روشنایی و نورپردازی و ایجاد درخشندگی مناسب کمک خواهد کرد.

ضریب بازتابش سطوح
انتخاب متریال با ضریب بازتابش مناسب

  میانبر

برای این که طراح معماری بتواند نقش خود را در موفقیت یک طرح نورپردازی به خوبی بازی کند نیاز به دانستن اطلاعات فنی زیاد و درک عمیق آنها نیست بلکه فقط با رعایت دو نکته ذیل به بهبود نتیجه نورپردازی کمک شایانی خواهد کرد:

1:به هیچ عنوان از سطوح با ضریب بازتابش بالا ( اصطلاحاً براق )  برای سطوح کاری استفاده نکنید.

2: ضریب بازتابش پیشنهادی برای سقف ۹۰ درصد، دیوار ۶۰ درصد و کف ۲۰ درصد است.

این دو نکته را به عنوان یک میانبر از ما هدیه داشته باشید و در پروژه های خود اعمال کنید!!!

 نتیجه گیری

همانطور که متوجه شدید نقش طراح معماری در یک پروژه  نورپردازی بسیار با ارزش و حیاتی است و یک نورپردازی عالی نتیجه هماهنگی و کار تیمی طراح حرفه ای نورپردازی، طراح حرفه ای معماری و سایر عوامل حرفه ای پروژه خواهد بود.

طراح معماری با انتخاب صحیح ضریب بازتابش مواد به کار رفته در فضا تاثیر بزرگی در نتیجه نور پردازی همان فضا خواهد داشت لذا رعایت دو نکته ذکر شده برای یک طراح معماری از اهمیت بالایی برخوردار است.

 

نویسنده: سعید صادقیان

ممنون که این مقاله را مطالعه نمودید! به پاس قدر دانی از شما، هر گونه سوالی راجع به این مقاله را در زیر عنوان کنید تا نهایتا پس از یک روز پاسخ دهیم

دیدگاهتان را بنویسید