تجهیزات نورپردازی ساختمان را در این مقاله به شما معرفی خواهم کرد و کاربرد هر تجهیز را بیان خواهم نمود، با من همراه باشید!
تجهیزات نورپردازی ساختمان: تقسیم بندی
در ابتدا مناسبتر است برای درک بهتر، تجهیزات نورپردازی ساختمان را به چهار دسته تقسیم کنیم. این تقسیم بندی شامل موارد ذیل می شود:
- تجهیزات نورپردازی داخلی ساختمان
- تجهیزات نورپردازی نمای ساختمان
- تجهیزات نورپردازی استخر و آبنما
- تجهیزات نورپردازی محوطه و فضای سبز
البته تجهیزات نورپردازی ساختمان را می توان به طرق دیگر نیز دسته بندی نمود، مثلا:
- چراغ های سقفی
- چراغ های دیواری
- چراغ های زمینی
و یا از دیدگاه:
- توکار
- روکار
- نیمه توکار
- آویز
- ریلی
- استند
نیز دسته بندی نمود اما در اینجا قصد دارم طبق دسته بندی اول، نکاتی را در مورد تجهیزات نورپردازی ساختمان به شما دوست گرامی، عرض نمایم.
تجهیزات نورپردازی ساختمان: داخلی
تجهیزات نورپردازی داخلی ساختمان عمدتا شامل چراغ ها، لامپ ها و تجهیزات راه اندازی می شود.
با توجه به گسترش تکنولوژی LED، در اکثر موارد به جای لامپ و فریم از چراغ استفاده می شود که من نیز به معرفی چراغ های پرکاربرد در تجهیزات نورپردازی داخلی ساختمان می پردازم:
-
چراغ های دانلایت:
چراغ های دانلایت یا فروتاب، گونه ای از چراغ ها هستند که نور خود را به سمت پایین تابش می کنند.
از چراغ های دانلایت برای تامین لایه نور عمومی فضاها استفاده می شود.
-
چراغ های اسپات لایت:
چراغ های اسپات، تقریبا زیر مجموعه چراغ های دانلایت هستند ولی می توانند به صورت مجزا نیز دسته بندی شوند.
از اسپات لایت ها برای تاکید بر عناصر کانونی فضا استفاده می شود.
-
چراغ های والواشر:
چراغ های والواشر برای روشن نمودن یکنواخت دیوارها به کار گرفته می شوند. این چراغ های تخصصی دارای اشکال مختلف با مشخصات فنی و فتومتری متفاوتی هستند.
-
استریپ لایت:
استریپ لایت هایی که جزیی از تجهیزات نورپردازی داخلی ساختمان هستند، با استریپ های فضای خارجی، اندکی تفاوت دارند. این تفاوت عمدتا در بحث درجه حفاظت نفوذ است.
از استریپ لایت ها برای اجرای تکنیک نورمخفی استفاده می شود.
-
چراغ های دکوراتیو:
چراغ های دکوراتیو برای خلق لایه تزیینی در فضاهای داخلی مورد استفاده قرار می گیرند. بعضی از چراغ های دکوراتیو، ظاهر زیبایی دارند و بعضی دیگر افکت نوری زیبا. بهتر است چراغ دکوراتیوی را انتخاب کنیم که هر دو ویژگی را با هم داشته باشد.
-
چراغ های ریلی:
چراغ های ریلی منعطف ترین چراغ های موجود هستند. در هر جایی که نیاز به تغییر زیاد چیدمان وجود دارد، چراغ های ریلی گزینه اول هستند. چراغ های ریلی نیز می توانند نور عمومی، نور وظیفه ای و حتی نور تاکیدی را فراهم کنند.
-
چراغ های استند:
چراغ های استند شامل آباژورهای ایستاده و رومیزی و چراغهای پرتابل می باشد. عمده استفاده از چراغ های استند، تامین لایه نور عمومی و وظیفه ای می باشد.
-
چراغ های آویز:
چراغ های آویز شامل انواع آویزهای مدرن، کلاسیک، نئو کلاسیک، روستیک و … می شود و لوستر نیز از خانواده چراغ های آویز است. از چراغ های آویز نیز برای تامین نور عمومی، تاکیدی، وظیفه ای و تزیینی فضا استفاده می شود.
در انتخاب تجهیزات نورپردازی داخلی ساختمان باید بسیار دقت و ریزبینی داشت زیرا تنوع چراغ های موجود در بازار ایران به قدری زیاد است که عدم آگاهی و تجربه می تواند به خریدی ناموفق بدل شود و لذت خرید را از بین ببرد و تبعاتی چند ساله به دنبال داشته باشد.
تجهیزات نورپردازی ساختمان: نما
در اینجا مهم ترین تجهیزات نورپردازی نمای ساختمان را معرفی می کنم.
-
پرژکتورها:
از پرژکتورها برای روشن کردن سطوح استفاده می شود. سطوح مورد نظر می توانند ستون ها، دیوارها، کف ها و هر جزیی از نمای ساختمان باشد.
پرژکتورها دارای تنوع بسیار زیاد در شکل، اندازه، رنگ، مشخصات فنی و مشخصات فتومتری هستند که این ویژگی آنها را در زمره پر کاربردترین گونه چراغ در جمع تجهیزات نورپردازی نمای ساختمان قرار داده است.
-
استریپ لایت ها:
استریپ لایت ها در بازار به ریسه شیلنگی یا نوار ال ای دی معروف هستند یا به اشتباه به آنها نورمخفی گفته می شود. مقام دوم پرکاربردترین تجهیز در جمع تجهیزات نورپردازی نمای ساختمان به استریپ لایت ها می رسد.
به نظر بنده هنوز استریپ لایت ها به بلوغ خود نرسیده اند و نباید از آنها برای نورپردازی نمای ساختمان استفاده کرد، زیرا دردسرهای خاص خود را دارند و ضرر آنها بیشتر از منفعت آنهاست.
-
چراغ های دفنی:
چراغ های دفنی نیز دارای رنج وسیعی از نظر شکل، اندازه، مشخصات فنی و مشخصات فتومتری هستند که بیشترین کاربرد را پس از دو گزینه فوق دارند.
خرید، نصب و استفاده از چراغ های دفنی ریزه کاری های خود را دارد که اگر آنها را رعایت نکنیم، به هدف خود نخواهیم رسید!
-
فلکسی نئون ها:
فلکسی نئون یا نئون فلکسی رتبه چهارم را به خود اختصاص می دهد. این تجهیز از خانواده استریپ لایت ها بوده و برای تاکید بر خط آسمان، کنج ها و المان های افقی و عمودی مورد استفاده قرار می گیرد.
تفاوت استریپ لایت و فلکسی نئون در پوشش سیلیکونی آنهاست. پوشش سیلیکونی استریپ لایت ها شفاف است ولی پوشش سیلیکونی نئون فلکسی ها، شفاف نیست!
تجهیزات نورپردازی استخر و آبنما
می دانیم که نورپردازی استخر و آبنما از حساسیت های بالایی برخوردار است. این حساسیت ها به علت احتمال برق گرفتگی افراد به وجود آمده است و کاملا به حق و به جاست.
قبل از معرفی تجهیزات نورپردازی استخر و آبنما، شما را به خواندن ضوابط اجرایی محیط های مخصوص در مبحث سیزدهم مقررات ملی ساختمان دعوت می کنم.
دوباره توصیه می کنم که قبل از هر گونه طراحی، خرید و اجرای تجهیزات نورپردازی استخر و آبنما، حتما ضوابط آن را مطالعه بفرمایید تا مجددا شاهد حوادث دلخراش نباشیم!
-
چراغ های توکار:
چراغ های توکار که برای نورپردازی استخر و آبنما به کار برده می شوند، عمدتا دارای بدنه استیل ضد زنگ و خوردگی هستند. چراغ های توکار استخری و آبنما، برای روشن کردن آب به کار می روند که نصب آنها دارای نکات بسیار زیادی است.
-
چراغ های روکار:
چراغ های روکار عمدتا زمانی به کار می روند که نتوان از چراغ های توکار استفاده کرد. چراغ های روکار نیز عمدتا بدنه استیل ضد زنگ و خوردگی دارند ولی چراغ های با بدنه پلاستیکی نیز در بازار موجود است.
-
چراغ های دورنازلی:
چراغهایی تخصصی برای نصب دور نازل های آب آبنما ها وجود دارند. این چراغ ها نیز وظیفه روشن کردن آب را بر عهده دارند که کارشان را به خوبی انجام می دهند.
تجهیزات نورپردازی محوطه و فضای سبز
گونه ای دیگر از تجهیزات نورپردازی ساختمان، تجهیزات مربوط به نورپردازی محوطه و فضای سبز هستند. عمده هدف به کارگیری این تجهیزات، تامین روشنایی عمومی و تامین لایه تاکیدی است. در ادامه به معرفی چراغ های نورپردازی محوطه و فضای سبز می پردازم:
-
چراغ های بولارد:
چراغ های بولارد که در بازار به چراغ های پایه کوتاه معروفند، عمدتا برای تامین لایه نور عمومی فضا به کار می روند. بولارد ها دارای رنج وسیعی از نظر ظاهر و عملکرد هستند که انتخاب آنها را تخصصی می کند.
-
چراغ های پارکی:
این چراغ ها را همه ما دیده ایم. برای روشن کردن پارک ها و فضاهایی که نیاز به چراغ های بزرگتر از بولارد است، چراغ های پارکی گزینه خوبی هستند.
-
چراغ های چمنی:
چراغ های چمنی یا به اصطلاح دقیقتر ” پرژکتورهای چمنی ” گونه ای از چراغ های روکار هستند که با نیزه و یا مستقیما به زمین متصل می شوند و سوژه های مدنظر را روشن می کنند.
-
چراغ های دفنی:
یکی دیگر از تجهیزات نورپردازی محوطه و فضای سبز، چراغهای دفنی هستند. چراغ های دفنی دارای تابش متقارن و یا نامتقارن هستند که می توانند با روشن کردن سوژه ها و سطوح، به نورپردازی محوطه و فضای سبز کمک کنند.
سایر تجهیزات نورپردازی ساختمان
قطعا گروههای ذکر شده فوق دارای زیر مجموعه هایی دیگر هستند که ذکر نام آنها در این مقاله ممکن نیست.
البته تجهیزات برق رسانی و راه اندازی نیز بحث مفصل و گسترده ای دارند که در اینجا موضوع مورد بحث ما نیستند.
در محصول آموزشی ” شناخت و انتخاب چراغ مناسب ” نکات بی نظیری را بیان کرده ام که توصیه می کنم این محصول را حتما ببینید تا اطلاعات شما در حوزه چراغ ها کاملتر شود.
تجهیزات نورپردازی ساختمان: باور اشتباه
مانند هر رشته و شاخه ای، نورپردازی و روشنایی نیز باید توسط متخصصان این رشته طراحی، نظارت و مشاوره شود.
برای آنکه پولی را که پرداخت می کنیم به هدر نرود، بهتر از در مراحل اولیه طراحی معماری پروژه، با یک متخصص روشنایی ونورپردازی همکاری کنیم تا پروژه ای پخته و کاملا عملیاتی را به کارفرما و مصرف کننده تحویل دهیم.
باور اشتباه در زمینه تجهیزات نورپردازی ساختمان این است که هر چه مجری و یا فروشنده تجهیزات بیان کردند، همان درست است و باید همان خریداری و نصب گردد در حالی که می دانیم در اکثر اوقات این باور صحیح نیست!
تجهیزات نورپردازی ساختمان را باید طبق طرح طراح نورپردازی انتخاب نمود.
در واقع بهره بردن از آگاهی و تجربه یک طراح نورپردازی مزایای ذیل را به دنبال دارد:
- کاهش هزینه های اولیه و جاری پروژه
- کاهش آلودگی نوری
- حفظ محیط زیست
- کاهش دوباره کاری ها
- ایجاد ارزش افزوده برای ساختمان
- حفظ هویت و ارزش بصری ساختمان
- جلوگیری از آسیب رساندن به سیمای شهری
- مدیریت مصرف انرژی
- و…
نتیجه گیری
همانگونه که برای خرید دارو به پزشک مراجعه می کنیم تا بهترین دارو را متناسب با شرایط ما، تجویز کند، مراجعه به یک طراح روشنایی و نورپردازی آگاه و با تجربه کمک خواهد کرد تا ضمن حفظ سرمایه، جان انسانها و محیط زیست نیز حفظ شود و تنوع زیاد چراغ ها، ما را به اشتباه نیندازد.
امیدوارم مقاله تجهیزات نورپردازی ساختمان برای شما مفید واقع شود.
نویسنده : سعید صادقیان
ممنون که این مقاله را مطالعه نمودید! به پاس قدر دانی از شما، هر گونه سوالی راجع به این مقاله را در زیر عنوان کنید تا نهایتا پس از یک روز پاسخ دهیم