نورپردازی و بیش فعالی

نورپردازی و بیش فعالی کودکان یک مقاله چالش برانگیز در مورد نورپردازی است که می تواند دیدگاه شما را تغییر دهد، مراقب باشید!

 

بیش فعالی چیست؟

بیش فعالی عبارت ساده شده اختلال کم توجهی_بیش فعالی یا Attention-deficit hyperactivity disorder که به اختصار ADHD نامیده می شود، می باشد که در واقع یک اختلال رفتاری_رشدی است که در کودکان بیشتر مورد توجه قرار می گیرد.

کودکانی که دچار بیش فعالی هستند اغلب کودکانی باهوش و با استعداد هستند اما به دلیل اینکه نمی توانند بر روی یک موضوع تمرکز کنند، کمتر از بقیه کودکان به موفقیت می رسند.

 

نورپردازی و بیش فعالی

 

علت بیش فعالی

بیش فعالی در واقع بیش از یک علت دارد و موضوعی است که هنوز هم جای کار داشته و دانشمندان و محققان زیادی بر روی آن کار می کنند.

علل عمده بیش فعالی به دوران قبل از تولد و بعد از تولد دسته بندی می شود. از علل مهم بیش فعالی کودکان در زمان قبل از تولد می توان به سابقه بیش فعالی والدین، سن والدین، جنسیت و رژیم غذایی مادر در هنگام بارداری اشاره کرد.

ضربه مغزی شدید و همچنین رژیم غذایی کودکان نیز از علل شایع بروز و تشدید بیش فعالی در دوران بعد از تولد است. طی تحقیقات زیادی که دانشمندان و محققین انجام داده اند، اینچنین برداشت می شود که وجود افزودنی های غذایی، قندهای تصفیه شده، اسیدهای چرب و رنگهای مصنوعی می تواند زمینه ساز بروز و یا تشدید اختلال بیش فعالی گردد.

 

علائم بیش فعالی در کودکان

یک کودک مبتلا به اختلال بیش فعالی علائم ذیل را دارد:

  • پرانرژی و پر جنب و جوش است
  • تمرکز کافی بر روی مسائل و اتفاقات ندارد
  • معمولا لجباز و یک دنده است
  • بازی ها و سرگرمی های خطرناک را دوست دارد
  • مشکل برقراری ارتباط با افراد را دارد
  • صبر و تحمل ندارد

از این علائم مشخص است که کودک مبتلا به بیش فعالی، نیاز به مراقبت و تربیت ویژه دارد که شرایط محیطی نیز باید به این کار کمک کند.

 

نورپردازی و بیش فعالی

بیش فعالی در کودکان

نتایج تحقیقات انجام شده بر روی کودکان سنین قبل از مدرسه در ایران، این موارد را نشان می دهد:

  • پنج سالگی، اوج اختلال بیش فعالی در سنین قبل از مدرسه است
  • کودکان پسر بیشتر از کودکان دختر دچار این اختلال هستند
  • حدود 15 درصد کودکان، دچار این اختلال هستند
  • کودکان بیش فعال، فعالیت های خطرناک و پر سروصدا را دوست دارند
  • فرزند اول خانواده بیشترین شانس ابتلا به بیش فعالی را دارد
  • کودکان بیش فعال، یک خطا را مکررا انجام می دهند

با بررسی و تامل بر روی نتایج فوق درمی یابیم که:

  1. والدینی که اولین فرزند آنها دچار اختلال بیش فعالی می باشد، به دلیل کم تجربگی در امر پرورش کودک، امکان آسیب دیدن اولین فرزند بیش فعال خانواده آنها، بسیار بالاست.
  2. کودکان پسر به دلیل توانایی جسمی بیشتر و درصد ابتلای بالاتر در این اختلال، بیشتر در معرض آسیب می باشند.
  3. سن 5 سالگی که کودک از نظر رفتاری نسبتا مستقل و خودکفا شده و توانایی تکلم کامل را دارد، به علت سهل انگاری خانواده، زمینه آسیب دیدن کودک بیشتر خواهد بود.
  4. از آنجایی که کودکان بیش فعال ممکن است یک خطا را مکررا انجام دهند، لزوم انجام اقدامات پیشگیرانه، جدی تر می گردد.

 

سبک زندگی و بیش فعالی

با سبک فعلی زندگی خانواده ها و شاغل بودن اکثر پدرها و مادرها، استفاده از غذاهای غیرخانگی و فست فودها امری رایج است و همان طور که می دانیم این غذاها سرشار از چربی های مضر و مواد افزودنی مصنوعی بوده و علاوه بر آن آبمیوه ها، بستنی ها، تنقلات و بسیاری از خوراکی های محبوب کودکان نیز از حیث وجود رنگهای مصنوعی و قندهای تصفیه شده، غنی هستند.

مصرف روزانه مواد غذایی فوق که خود عامل بروز و تشدید بیش فعالی در کودکان می باشد، متاسفانه جز لاینفک زندگی همه افراد جامعه شده است.

 

سبک زندگی و بیش فعالی کودکان

طراحی برای کودکان بیش فعال

با توجه به شیوع بالای اختلال بیش فعالی در کودکان و تمایل کودکان بیش فعال به انجام بازی و فعالیت های خطرناک، طراحی تمام فضاها، دسترسی ها، تاسیسات، نورپردازی، تزیینات و اکسسوری ها باید با شناخت کامل از فعالیت های این کودکان صورت پذیرد به طوری که کمترین آسیب ممکن نیز به کودک بیش فعال نرسد.

از آنجایی که حفظ جان کودک مبتلا به بیش فعالی برای همه ما وظیفه اجتماعی و انسانی است، لازم است که قبل از شروع روند طراحی، تحقیقات لازم را در این زمینه انجام دهیم و متناسب با شرایط خانواده، طراحی خود را انجام دهیم.

گاهی اوقات کودکان بیش فعال یک خانواده می توانند بر سبک معماری و چیدمان وسایل تاثیر بزرگی بگذارند.

 

نورپردازی و بیش فعالی

حالا به اصل مطلب این مقاله رسیدیم ” نورپردازی ” . کودکان بیش فعال، نورپردازی را به شدت محدود می کنند!!

با نگاهی به اتفاقاتی که قرار است در نورپردازی منزل مسکونی رخ دهد، شرایط نا ایمن و چگونگی ایمن سازی سیستم نورپردازی را برای یک کودک بیش فعال بررسی می کنیم:

 

1. به دلیل احتمال پرتاپ توپ و سایر اشیا به طرف لوسترها، حتی المقدور از لوسترهای بدون اجزای سنگین استفاده کنید!

 

 

نورپردازی و بیش فعالی

 

 

2. حتی المقدور از لوسترهایی استفاده کنید که اجزای غیر شیشه ای دارند و یا اجزای شیشه ای آنها ایمن و ریز شونده است!

 

نورپردازی و بیش فعالی

 

3. از آویز های شیشه ای و غیر شیشه ای در کنار تخت خواب استفاده نکنید، چون علیرغم احتمال برق گرفتگی، امکان آسیب به کودک و تجهیز نیز وجود دارد.

 

نورپردازی و بیش فعالی

 

 

4. آباژور نه! آباژورهای ایستاده و رومیزی هدف خوبی برای تخلیه کنجکاوی کودکان بیش فعال است، پس چراغ های استند و رومیزی را از آنها دور نگه دارید!

 

 

 

 

5. حتی المقدور از چراغ های توکار برای روشن کردن نواحی کار استفاده کنید، سادگی دسترسی به چراغ ها را با این روش کمتر کنید.

 

نورپردازی و بیش فعالی کودکان

 

6. حتی المقدور چراغ های کنار آینه را حذف کنید و از آینه های خود نور استفاده کنید. شستن و پاشیدن آب به چراغ ها، از تفریحات کودک بیش فعال است.

 

نورپردازی و بیش فعالی کودکان

 

7. حتی المقدور از چراغ های در دسترس، در حمام استفاده نکنید. در این موارد، ضرورت استفاده از چراغ های ایمن و دارای حفاظت نفوذ مناسب که با ولتاژ پایین ایمن تغذیه می شوند بر کسی پوشیده نیست!

نورپردازی و بیش فعالی کودکان

 

8. چراغ های دفنی و توکار نصب شده در ارتفاع کم، وسوسه انگیزترین موارد برای یک کودک بیش فعال است. از چراغ هایی استفاده کنید که ایمن هستند و با ولتاژ پایین ایمن کار می کنند، دارای حفاظت نفوذ مناسب هستند و با ابزارهای متداول قابل باز شدن نیستند!

 

نورپردازی و بیش فعالی کودکان

 

نکات پیشگیرانه 

آگاهی بخشی به کودک، استفاده از تجهیزات با حفاظت نفوذ مناسب، استفاده از منابع تغذیه ولتاژ پایین ایمن، خارج از دسترس قرار دادن تجهیزات برقی،  استفاده از تجهیزات برقی با بدنه مستحکم و نشکن، استفاده از کلیدهای جریان باقی مانده، استفاده از سیستم هم بندی اصلی و اضافی و بازرسی و نگهداری مناسب تجهیزات الکتریکی از نکات ضروری و اقدامات پیشگیرانه حیاتی در مواجهه با کودک بیش فعال است.

 

سخن آخر

در پایان مقاله یک ویدئو را به شما تقدیم می کنم که این ویدئو به ظاهر طنز است اما سرنوشت یک کودک و خانواده بیش فعال او را نشان می دهد.

وظیفه انسانی و اجتماعی ما طراحان و علاقه مندان به بحث شیرین نورپردازی، شناخت و اهمیت دادن به شرایط خاص انسانها را به ما گوشزد می کند!

 

 

نویسنده : سعید صادقیان

ممنون که این مقاله را مطالعه نمودید! به پاس قدر دانی از شما، هر گونه سوالی راجع به این مقاله را در زیر عنوان کنید تا نهایتا پس از یک روز پاسخ دهیم

همچنین این مقاله درباره نورپردازی نمای ساختمان را حتما بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید